Godišnja skupština 2017
April 1, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
0 comments
Share

Godišnja skupština 2017

U Novom Sadu je 17-og marta obeležena dvadeset i četvrta godina od osnivanja kluba Mokrinčana.
Nakon svečanog otvaranja i službenog dela prisutnima su se obratili:

  1. Arhitekta Ivana Badrljica Rakarić – predstavila je projekat Terrabija

” Terrabija je međunarodna organizacija čiji je osnovni cilj edukacija o svim aspektima zdravog stanovanja i delovanja u savremenom svetu. Organizacija obuhvata brigu o životnoj sredini kao organizmu gde je čovek deo čitavog ekosistema i svojim ravnopravim učešćem u održanju ravnoteže ne sme da ugrožava ni jedan drugi oblik živog sveta …” – više na stranici http://terrabija.com/

   2. Ilija Bačić – direktor i reditelj filmova Miroslava Mike Antića ( „Sveti pesak“ i „Doručak s đavolom“ )

Ilija je istakao da Udruženje filmskih radnika priprema za 19. Maj 2017.godine film „Predvečerje“,za obeležavanje godišnjice rođenja Miroslava Mike Antića.
„Predvečerje“ ima simboliku,jer prethodi večeri,veče prethodi noći,noć prethodi jutru,jutro prethodi rađanju sunca itd.
U filmu će o Miki Antiću govoriti glumci Miodrag Petrović,Mira Banjac i dr.Biće reprodukovani govori Mire Stupice i Velimira Bate Živojinovića o Miki.Zatim će jedan tamburaš početi svirati „Piro mange korkoro“,pa će mu se pridružiti još sedmorica,da simbolizuju 8 tamburaša Janike Balaša.Svoje izlaganje imaće takođe i prof Pozorišne akademije Boris Isaković,koji je sa Mikom glumio u filmu „Plava zvezda“.

    3. Bogdan Ibrajter Tane

Tane je svoje izlaganje počeo imitirajući Iliju Bačića i naslov filma „Otkud muzej u Čereviću?“ pitanjem „Otkud Mika Antić u Mokrinu? I dao odgovor da je u Mokrinu uvek bilo slavnih,počev od FK“Delija“,pa do ljudi od pera i knjige.Godine 1927. U Mokrinu se stvara Klub pesnika i knjižnjevnika,čiji je član bio Pavle Đukanov,koji je bi na službi u Šupljaji u Južnom Banatu i tamo u susednom selu Banatsko Višnjićnjvo upoznao i družio se sa momkom Nenkom Antićem.Pavle je sa svojom ženom nagovarao i nagovorio Nenka da dođe u Mokrin da se oženi. I tako je i bilo.Nenko je došao u Mokrin,oženio se i tako je Miroslav Mika Antić rođen u Mokrinu.

4. dr Slobodan Badrljica
govorio je o samom klubu i predlozima i sugestijama oko rada i organizacije kluba kao i organizacijama svečanosti vezanih za klub MOkrinčana u Novom Sadu.

       5. Milan Dudić
Na kraju programa Milan Dudić nas je podsetio na dr Radovana Vrtipraškog i kao sećanje na njega pročitao tri pesme iz zbirki pesama „Klopavi šešir“,“Izbori“ i „Psovke u Mokrinu“.

Ispred Zavičajnog kluba Mokrinčana U novom Sadu zahvaljujemo se svima koji su pomogli i svojim prisustvom uveličali svečanost.

Dugi niz godina organizovanje proslave i ove godine su pomogli:

Bojka Plavšić – Mokrin mlek iz Mokrina – http://www.mokrinmlek.com/
Svetozar Bajšanski – Sremski Karlovci – http://www.bm-art.co.rs/

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *