DEDALOVIM STOPAMA
January 18, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
0 comments
Share

DEDALOVIM STOPAMA

DEDALOVIM STOPAMA / Dvojnik Vilijama Vilsona 

DEDAL kovač, čuveni majstor iz grčke mitologije, pravio je svojim zlatnim rukama, pored ostalog, krila Ikaru, igračke za dečurliju, pa i onu kravu od drveta. Taj mamac za Posejdonovog bika! Zaogrnuta kravljom kožom, dotična krava je izgledala kao prava. Dalje se odvijalo kao u onom vicu o dvojici koja su pokušala da pređu granicu, maskirani kravljom kožom. Graničari onom spreda donesu dva naviljka sena i kabao vode, a onom otpozadi privedu bika. Slično je prošla i gospođa Pasifaja u drvenoj kravi.

Stopama čuvenog mitskog majstora, toliko vekova posle, stupa Jožef zvani Jerebica. Nauka je samo jedna od oblasti interesovanja našeg Jožike. Okušava se on i u slikarstvu, proučava svemirske pojave, gradi piramide-lečiteljke, struže muštikle od višnjevog drveta, izrađuje preslice i češljeve za vaške. Pošto obožava supu od jerebice, izvesni Drekson ga zove Taj Feder. Jožika Dedal, po zanimanju drvostrugar ili tišljer, slika na takozvani kosmički način. Uvređen što su njegove slike odbijene i neshvaćene u našoj opštini, pa i tamo u Beogradu, Jožika se sprema za odlazak u Pariz i Budimpeštu. Tamo će, od prodaje slika, izgraditi luksuznu vilu. Batać Čupolatić već ima Belu kuću u centru Mokrina, po uzoru na rezidenciju američkih predsednika. Jožika ide u korak dalje. Taj Feder ima specijalno iznenađenje na otvaranju izložbe, slika s roletnom, pravo čudo dosetljivosti. Povučeš roletnu, a ispod se ukaže neki banatski pejzaž s marsovcima ispred čopora ovaca. Glavni kritičar Jožikinih radova je majstor Zuka, sada na privremenom radu na Jarošu. U stalnoj vezi s kosmosom, Jožika zbunjuje Mokrinčane pričajući o sazvežđima, udaljenim planetama. Kao svemirski izabranik, mada ima preko šezdeset godina, zadržao je mladićko telo. Nikako da nabavi dva džaka cementa, za malu piramidu. Postavljen pod nekim specijalnim uglom, bolesnik se prepušta lečiteljskom uticaju sunca, više dana provodi u piramidi. Među prvima, koje će Jožika izlečiti od išijasa, biću ja. Ješću supu od jarebice, a pečena kokoška povratiće mi elastičnost mišića. Pečenje od naročite vrste kokošaka, nastalih ukrštanjem titinca i tovne kokoške. Jožika eksperimentiše s genetikom, tvrdi kako pilići, izleženi iz jaja nastalih u ovoj vezi, jedu kao titinac, dok narastu kao tovna kokoška. Jožiki se ideje javljaju u snovima, pa tako planira organizovanje seoskog turizma. Za početak splavarenje na gređanskom kanalu, na relaciji od Šinternice do pruge. Besplatnu vožnju imaće mokrinski umetnici.

U biblioteci Jožika mi priča o najnovijim dostignućima u nauci. Proradi i moja zarđala mašta, proveravam kako sam rešio da Banat pretvorim u pustinju, onako s peskom i Beduinima na kamilama. Jožiki poveravam i konstruisanje džinovskog ventilatora koji će biti postavljen na Vršačkom bregu, pored one kule. Kad zapiri vetar s Karpata, ventilator ćemo usmeriti k Deliblatskoj peščari. Tako će barem pola Banata ostati pod peskom.

Đura Đukanov

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *