Velika Droplja – Mokrin
January 22, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
1 comment
Share

Velika Droplja – Mokrin

Udruženje za zaštitu velike droplje

Ciljevi Udruženja su: zaštita populacije velike droplje, zaštita i unapređenje staništa u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“, edukacija lokalnog stanovništva o značaju očuvanja i zaštite staništa, organizovanje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, javno zalaganje za promenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa i u pogledu postupanja sa otrovnim i otpadnim materijalima, očuvanje tradicije i razvoj ruralnog turizma.

Droplja

Velika droplja je jedna od najređih vrsta ptica, ne samo naše zemlje, već i čitave Evrope i sveta. Zakonom je zaštićena kao Prirodna retkost u Srbiji, a takođe je uključena u Crvenu listu Evrope i sveta među vrste kojima preti izumiranje.

Krajem 19. i početkom 20. veka velika droplja je u Srbiji naseljavala znatno šira prostranstva nego danas. Negativnim antropogenim uticajem, posebno uništavanjem najpovoljnijih staništa i direktnim lovnim pritiskom velika droplja se povukla sa većine nekadašnjih staništa. Smatra se da je početkom 20. veka u Vojvodini živelo preko 1000 velikih droplji, ali je već sredinom 20. veka brojnost spala na svega nekoliko desetina jedinki. Sada se brojnost procenjuje na 15-20 ptica, dok na gnežđenju ima oko 10 reproduktivnih ženki. Ta jedina preostala populacija nalazi se na severu Banata u zoni naselja Mokrin, Sajan, Jazovo, Vrbica, Banatsko Aranđelovo u zaštićenom prirodnom dobru SRP „Pašnjaci velike droplje“.

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

  1. Dedicated servers
    Dedicated servers May 13, 11:21
    Jedna od najvecih ptica Evrope, velika droplja, smestila se na najocuvanijem i najvecem stepskom podrucju Srbije, na severu Banata, u blizini mesta Mokrin.

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *