MOKRIN: Lisnati sir za ceo svet
February 5, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
0 comments
Share

MOKRIN: Lisnati sir za ceo svet

Delikatese Danice Terzić naprosto obožavaju svi: i ukućani, i komšije, ali i glumci, političari i sportisti Već duže od četvrt veka Danica Terzić iz Mokrina proizvodi rolovani lisnati sir, koji je rado viđen na trpezama širom Srbije i sveta. Za Daničine ukusne đakonije narudžbine stižu iz Austrije, Švedske, Kanade, Danske, Nemačke… Jedno vreme imala je stalnu mušteriju čak u Zambiji:

– Pre nekoliko godina ugostila sam jednu Beograđanku čiji muž radi u Zambiji. Od mene je kupila nekoliko kilograma i odnela u Afriku – priseća se Danica.

Ništa bez mašte… I torta i meze od sira koji pravi Danica Ništa bez mašte… I torta i meze od sira koji pravi Danica
Stalne mušterije

Ova žena, koja se podjednako dobro snalazi i za kuhinjskim stolom, i u štali i za volanom traktora, ponosno priznaje da ukusu njenih rolovanih sireva ne mogu da odole ni poznati:
– Nedavno nas je posetio Ivan Bekjarev. Videlo se da nije glumio dok je degustirao. Moje sireve su, kako mi to u Mokrinu kažemo, koštali Nebojša Čović, Predrag Bubalo, Mladen Krstajić, Dejan Radonjić, Bogdan Obradović i mnogi drugi. Svako ko jednom proba postane stalna mušterija. Među njima je već neko vreme jedan Indijac, koji živi i radi u Beogradu – priča Danica.

Njeni mlečni artikli ovenčani su brojnim zlatnim medaljama na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, ali je za Danicu najmerodavnija ocena mušterija:

Zanat ispekla od bake

– Najbitnije mi je da su oni zadovoljni. Uočila sam da su najtraženiji sirevi sa belim lukom, ljutom paprikom, orasima i šunkom. Danica je zanat ispekla od bake i majke. Priča da je njihovoj porodici tradicija proizvodnje lisnatog sira duga bezmalo 90 godina. Kad se udala, Danicu je svekrva dodatno obučila, pa joj sad u Mokrinu nema ravne. Ova žena zlatnih ruku nedeljno napravi oko 70 kilograma sira. Mokrinka odaje tajnu svog recepta

KAKO NAPRAVITI LISNATI SIR

Najpre se pripremi „podliveni“ sir, koji neko vreme odstoji. Potom ga treba preliti vrelom vodom i mešati dok smesa ne postane rastegljiva. Kada sir postane kao testo, razvlači se preko stola, seče u trake i roluje sa dodacima. Da bi se napravio kilogram sira, potrebno je deset litara mleka, otkriva Danica svoju tajnu.
Šampioni
NIŠTA BEZ TERZIĆA

Terzići su poznati kao vrhunski proizvođači sira i vina. Glava porodice Sava zagriženi je takmičar, ali i pobednik Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim jajima i Gusanijade. Njegov sin Živica, magistar poljoprivrede, vratio se u selo da bi stečeno znanje primenio u praksi u porodičnom gazdinstvu. Živica je predsednik guščarskog udruženja Belo pero i dvostruki pobednik Gusanijade.

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *