Mokrinska mumija
April 27, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
0 comments
Share

Mokrinska mumija

Davne 1888. bogato ukrašen kovčeg sa mumijom sveštenika Nesminma u Luksoru je kupio Pavle Riđički iz Mokrina, sa namerom da je “narod srpski gledi i njome se stvarno pouči…”

Kod srca mumije sveštenika Nesmina pronađen je svitak koji predstavlja jedan od retkih primeraka kompletno očuvane verzije “Knjige mrtvih”, koja godinama zaokuplja pažnju i maštu naučnika.

Svitak je čitljiv i daje neprocenjivi uvid u zagrobni život u kakav su verovali stanovnici starog Egipta.

Kako je tako neprocenjiv deo svetskog kulturnog nasleđa došao do Beograda?

Davne 1888. bogato ukrašen kovčeg sa mumijom sveštenika Nesminma u Luksoru je kupio Pavle Riđički iz Mokrina, sa namerom da je “narod srpski gledi i njome se stvarno pouči…” Mumija je nakon višemesečnog putovanja stigla u Beograd gde je poverena na čuvanje Narodnom muzeju. Poslednjih godina mumija je smeštena u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta, koja je samo povremeno otvorena za posetioce.

Kao da njena sudbina sama po sebi nije dovoljno neobična, Beogradska mumija često je menjala svoje lokacije, a tokom Prvog svetskog rata je i oštećena u bombardovanju Beograda.

Pala je u zaborav sve do 1986. kada je pozajmljena Galeriji umetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito” u Podgorici. Tri godine kasnije, Arheološko odeljenje za Bliski istok na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pokrenulo je inicijativu da se mumija pozajmi fakultetu radi istraživanja.

Tako je mumija vraćena u Beograd 1991. i smeštena u ovu instituciju.

Tek početkom ovog veka utvrđeno je da je ovaj mumificirani stanovnik Beograda sveštenik Nesmin, odnosno “onaj koji pripada bogu Minu”. Bio je to sveštenik koji je bio zadužen za oblačenje statue ovog božanstva u hramu posvećenom bogu plodnosti Minu.

Poticao je iz Akhmima, grada udaljenog oko 200 kilometara od Luksora i svi muški članovi njegove porodice bili su sveštenici u službi Mina.

U vreme svoje smrti Nesmin nije bio stariji od 50 godina, a utvrđeno je da je poticao iz Ptolomejskog perioda – oko 300 godina pre nove ere.

Grobnice u Akhmimu često su pljačkane i pravo je čudo što je Nesmin došao u Srbiju netaknut. Samo njegov sarkofag predstavlja neprocenjivo umetničko delo napravljeno od tamarisa i oslikanog plavom, zelenom, žutom, crvenom, crnom i belom bojom.

Mumija ima i pokrov ukrašen perlicama u kom su naučnici pronašli i medaljon boginje Mat od zlata, Džed amajlije od fajansa, najfinijeg porcelana, dve amajlije koje predstavljaju takozvano Ozirisovo trojstvo (Neftida, Horus, Izida), Horusovo oko od dragog kamena lapis lazuli, kao i figurice Izide i Neftide u žalosti. Sve te amajlije služile su kao zaštita preminulim u njihovom zagrobnom životu.

Nesmin je mumificiran tehnikom koja je korištena još od 2. milenijuma pre nove ere, u kojoj su pokojniku uklanjani svi organi sem srca i bubrega, uključujući i mozak, izvlačenjem kroz nozdrve, specijalnom tehnikom. Proces mumifikacije trajao je 40 dana.

Nažalost, nakon više decenija lošeg skladištenja, Nesminovi glava, torzo i noge sada su razdvojeni u amorfnoj masi lanenih zavoja, kostiju, tkiva, papirusa…

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *