Taljuganje u Mokrinu
January 20, 2017
ZK Mokrin (14 articles)
0 comments
Share

Taljuganje u Mokrinu

Temperature u minusu najviše raduju mališane, dok starijima naviru sećanja na vremena kada su taljuganje i korčuljanje bili omiljena zimska zabava.

Kikinda – Po velikom minusu i debelom ledu kakvog odavno nije bilo na severu Banata, nova-stara zanimacija donela je uživanje svim generacijama Mokrinčana. Stariji su se setili detinjstva i prohujale, uzbudljive zimske čarolije, a mlađi su se uverili da dobre zabave i te kako ima bez ajfona, ajpeda i društvenih mreža.

Na Obradovićevoj bari led je premašio debljinu od 20 centimetara i tako stvorio idealne uslove za takmičenje u – taljuganju.Već tri, četiri godine Obradovićeva bara nije bila zaleđena – kaže Srđan Janić iz Udruženja „Linjak” čiji su se članovi zajedno sa meštanima iz drugih mesnih udruženja ovde okupili kako bi posekli naraslu trsku i preostalu suvu vegetaciju, očistili smeće, uredili prostor jezera posebno omiljen sportskim ribolovcima. Sibirska hladnoća ljubiteljima prirode nije ni najmanja prepreka da zavrnu rukave. Atmosferu začas zagreju rad, topao čaj i kuvano vino. Za to vreme mlađima radost donose taljuganje i korčuljanje, gotovo zaboravljena, a nekada vrhunska zimska zabava mališana. U svojevremeno omiljenim disciplinama na ledu pridruže im se i stariji, nakon obavljenog posla.

Taljuge se naprave od drveta. To su male sanke koje su nekada služile za dečje igre na ledu. Dole se zakuje žica ili metalni deo, a za odgurivanje po ledu služe žašci, male palice sa naoštrenim klinovima na kraju. Štos je bio da taljuge budu što manje, da se noge saviju i tako bude što brži na ledu – dočarava nam skoro zaboravljenu zimsku igru Dragoljub Badrljica, profesor i osnivač mokrinskog muzeja.

Za dečije radosti na ledu vešte ruke starijih pravile su taljuge, baš kao i korčulje-klizaljke sa drvenom osnovom na koje je odozgo postavljana žica. Na mokrinskim tavanima i u šupama još uvek se mogu pronaći, a bogami i „oživeti”, ove jedinstvene male naprave.

Nekada smo se taljugali po kanalima, barama… Bilo je, daj brzo da se što pre prave taljuge, dok je led. Sad ih skidamo sa tavana i prenosimo deci, hvala bogu, neka i oni to prenesu svojoj jednog dana – napominje Peter Antal dok nam desetogodišnji Nemanja Kertes strpljivo demonstrira kako treba prekrstiti noge i namestiti se na taljugama pre nego što počne vesela jurnjava i motanje na ledu.

Stariji Mokrinčani nam otkrivaju kako su znali i da „nagoje” led ne bi li ih male naprave nosile što brže po ledenoj pisti. Polivali bi zaleđenu površinu vodom, posle čega bi bara pretvorena u smrznuti poligon bila spremna za bezbrižno zimsko uživanje.

ZK Mokrin

ZK Mokrin

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *